Dr Sabine Hoffmann

Dr. Sabine Hoffmann, glavna psihologinja na kliniki TWW v Berlinu

“Te odeje lahko povzročijo spontan občutek umirjenosti, občutej, da je, ‘vse v redu’ na fizični in psihološki ravni.”

Kako ste prišli na zamisel o uporabi terapevtske odeje?

Več kot 20 let delam kot višja psihologinja v akutni psihiatriji. Pogosto se zastavlja vprašanje „varnega mesta“, da bi v času akutne krize takoj ustvarili varno območje v kliniki. Zaradi tega so navadne odeje že dolgo del našega področja. Pacientka pa je nekoč na oddelek prinesla svojo terapevtsko odejo in mi povedala o njenih uporabnih lastnostih. Odpeljala sem jo do njene sobe in zagledala odejo, ki je ležala na postelji. Vzdušje je že vizualno spremenilo v zelo domače. Znala je povezati posamezne občutke med nenadnimi napadi panike in uporabiti odejo za uravnavanje stanj tesnobe, obupa in pomanjkanja nadzora. Zaradi občutka zaprtosti je ta pacientka med terapijo travme doživela takojšen pozitiven učinek na osrednji živčni sistem. To, kar je rekla, me je spodbudilo k nadaljnjemu poizvedovanju

Kaj menite o uporabi obtežene odeje?

Obtežene odeje lahko povzročijo spontan občutek miru in sproščenosti, ne da bi vam bilo treba kaj storiti. Skratka, vse je v redu na fizični ravni in prek tega na psihični ravni. Skrb zase (napolnitev z energijo) služi ohranjanju vaše sposobnosti, da se naprezate in predvsem krepite svojo odpornost. Pomaga vam, da ostanete čustveno in fizično zdravi na delovnem mestu in v zasebnem življenju. Zdrav duh, sposobnost sprostitve in samokontrole so za nas psihoterapevte bistvenega pomena.

Na katerih medicinskih področjih je po vašem mnenju smiselno uporabljati terapevtske odeje? Kje se že uspešno uporabljajo terapevtske odeje? Kje še vidite potencial/potrebo?

Na naših oddelkih že imamo terapevtske odeje, ki so tudi enostavne za pranje. Odvisno od razpoloženja – stanja sproščenosti ali napetosti – je teža v različni meri prijetna. S prilagajanjem kontaktne površine se pacient nauči oceniti svoje trenutno stanje duha in odgovoriti na vprašanje ‘Kaj zdaj potrebujem?’. Zato mu omogoča, da bolje prepozna svoje potrebe.

Terapevtske odeje pomagajo našim pacientom pri:

 • napadih panike, generalizirani anksioznosti in zaskrbljenosti,
 • depresiji s samomorilnimi mislimi in drugimi akutnimi krizami,
 • travmatskimi spomini – zahvaljujoč učinku odeje smo opazili povečan občutek varnosti pri bolnikih v trenutku, ko se pojavijo misli ‘to moram preboleti’.
 • Pri mejni motnji lahko manjši sprožilci povzročijo silovit odziv na napetost v telesu, kar povzroči samopoškodovanje kot reakcijo na motnje nadzora impulzov. Z odejo lahko ljudje zmanjšajo napetost in se znebijo negativnih misli.
 • Med epizodami disociativne motnje vam teža odeje pomaga začutiti meje lastnega telesa.

V obteženih plaščih vidim velik potencial in terapevtske možnosti. Naročila sem jih že več in jih nameravam uporabiti pri prvi pomoči v podjetju. Medtem ko pogovor pomaga zmanjšati akutni stres pri članih, odeja zagotavlja sredstvo za krizno posredovanje, da se izognemo razvoju dolgotrajne posttravmatske stresne motnje. To se zgodi, ko se akutna stresna situacija in alarmni odziv telesa čim prej utišata

Vaš sklep z osebnega ali medicinskega vidika

Sem velik zagovornica uporabe teh odej. Nekatere paciente in prijatelje psihoterapevte spodbujam, da izkoristijo možnosti, ki jih ponuja delovanje stresne odeje. Zahvaljujoč temu se bodo bolje spopadli in lahko bi rekli, da bodo postali sami svoji terapevti! Posebej koristna je uporaba odej in počitka namesto pomirjeval, saj se okrepi občutek samozadostnosti. Najlepša hvala za to!

PREVERITE ODDEJE
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaVrnitev v trgovino
   Izračunaj pošiljanje