Katharina Meier-Batrakow

Katharina Meier-Batrakow Psihologinja in otroška in mladostniška psihoterapevtka v Svetovalnem centru Bremen

“Objem nekoga, da ga potolažiš, objem otroka, da ga pomiri – to so preizkušene metode za zmanjšanje stresa.”

Kako ste prišli na idejo o uporabi terapevtskih odej?

Ko sem delala v svetovalnici za otroško in mladostniško psihiatrijo, sem opazovala stresne odeje za otroke z različnimi duševnimi boleznimi in presežnim stresom. Tam so odeje med drugim uporabljali kot del delovne terapije (del koncepta zdravljenja) ali v vsakdanjem življenju bolnikov.

Z vodenjem in malo ‘vaje’ lahko otroci izkoristijo pomirjujoč in sproščujoč učinek terapevtskih odej ter jih uporabljajo na primer v situacijah visoke napetosti.

Kaj menite o uporabi obtežene odeje?

Po rojstvu hčerke sva imela z možem več mesecev veliko neprespanih noči. Spanje naše hčerke se je čez nekaj časa normaliziralo. Po drugi strani pa je bil moj spanec ves čas nemiren – kot da bi bilo moje telo še vedno napeto in ‘v pripravljenosti’. Proces vračanja v miren spanec se nadaljuje vse do danes. Čutim in vidim (prek aplikacij za sledenje spanja), da je moj spanec še vedno plitek, in se pogosto na kratko zbudim. Zaradi tega sem zjutraj pogosto zaspana. Zahvaljujoč obteženi odeji sem že po treh tednih opazila izboljšanje. Imam bolj miren globok spanec in na splošno krajšo fazo budnosti. Seveda se to ni zgodilo čez noč – potrebovala sem tudi nekaj dni, da sem sebe in svoje telo navadil na težo. Z možem se medtem ‘prepirava’, kdo sme nocoj spati pod obteženo odejo.

Tudi moja hčerka ima svojo obteženo odejo. Motivi na prevlekah so ji všeč, odejo pa ima rada že od samega začetka. Odvečna teža je ni motila in je svojo odejo poimenovala ‘odejica za crkljanje’. Zanimivo se mi zdi, da dodatno težo vidi kot ‘objem’. S pomočjo odeje in ustreznega rituala spanja se lahko sprosti in se ne zvija več toliko, da lažje zaspi. Že kot dojenček se je vedno zvijala, kar je verjetno podobno ‘velikim dojenčkom’.

Na katerih medicinskih področjih se vam zdi vredno uporabljati obtežene odeje? Kje se že uspešno uporabljajo terapevtske odeje? Kje še vidite potencial/potrebo?

Po mojem mnenju je uporaba terapevtskih odej možna na različne načine in v vseh starostnih obdobjih, že od zgodnjega otroštva. Živimo v svetu z veliko dražljajev. Vse poteka hitro in pogosto vključuje stres in pritisk. Začne se pri majhnih otrocih v osnovni šoli in celo v vrtcu. Tu marsikomu koristijo trenutki miru čez dan in miren spanec.

Zato vidim uporabo stresnih odej ne le na kliničnem področju, na primer v otroških ambulantah, terapevtskih sobah, oskrbovalnih ustanovah, ampak je potencial tudi na subkliničnem in preventivnem področju. Mislim na ljudi, ki težko zaspijo in ne spijo ponoči, in ljudi, ki so podvrženi tesnobi tako v službi kot v osebnem življenju. Vztrajen stres in slab spanec sta znana dejavnika tveganja za telesne in duševne bolezni.

In seveda, kot v mojem primeru, starši, ki se po dolgi ‘stresni fazi’ želijo vračati v globlji in globlji spanec. Podaljšana faza z malo spanja je preprosto fizični stres in ga je treba najprej obravnavati.

Seveda je ključnega pomena, da terapevtske odeje ne obravnavamo kot ‘panacejo’ – nujne so tudi nenehne prilagoditve življenjskega sloga, če ste pod velikim stresom in imate težave s spanjem. Vendar lahko terapevtska odeja prispeva k ‘terapiji’ in je gradnik za izboljšanje kakovosti vašega življenja.

Kakšen je vaš zaključek z osebnega in zdravstvenega vidika?

Zlasti v teh časih, povezanih s koronavirusom, je fizični stik med ljudmi še bolj omejen kot prej. Ne smemo pa pozabiti, da se lahko naša koža in živčni sistem zelo pozitivno odzoveta na fizični stik v stresnih situacijah. Objem nekoga ali držanje za roko, ko potrebuje tolažbo, držanje otrok, da se pomirijo – to so preizkušeni in pravi načini za zmanjšanje stresa. Terapevtska odeja med drugim simulira ta fizični občutek in je zaradi tega učinka priporočljiva za medicinsko ali terapevtsko in zasebno uporabo. Poleg tega lahko prilagodite obtežene odeje z različnimi težami, velikostmi in možnostmi oblikovanja. Nekateri modeli prispevajo k dobremu počutju za osebno uporabo doma in v bolnišnicah, oskrbovalnih ustanovah in terapevtskih praksah.

PREVERITE ODDEJE
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaVrnitev v trgovino
      Izračunaj pošiljanje