Michaela Gross

Michaela Gross Naturopatka/Homeopatka v psihoterapiji v zasebni kliniki v Kölnu

»Moji pacienti lažje uravnavajo hitrost dihanja. Posledično se veliko hitreje sprostijo in se lahko bolje osredotočijo na svoje notranje potrebe.

Kako ste prišli na idejo o uporabi obteženih odej?

O njih sem slišala od mnogih pacientov, ki jih uspešno uporabljajo za izboljšanje kakovosti svojega spanca.

Kaj menite o uporabi obtežene odeje?

Posebej sem naročila poletni model, a mi je žal še vedno pretoplo pod odejo, tako da me je precej motilo. A to je nedvomno posledica poletnih noči in vročega stanovanja. Teža odeje se mi je zdela izjemno prijetna. ‘Nežen’ pritisk teže odeje je zelo prijeten – skoraj pomirja.

Na katerih medicinskih področjih je po vašem mnenju vredno uporabljati obtežene odeje? Kje že uspešno uporabljate obtežene odeje? In kje še vidite potencial/potrebo?

Po mojem mnenju je odlična za ljudi z motnjami simpatičnega živčevja (depresija, anksiozne motnje, PTSD, izgorelost pri delu, stres itd.), ki se lahko z nežnim pritiskom bolj sprostijo in umirijo. Otroci in mladostniki zagotovo lahko uporabljajo odejo. Pomaga na primer pri motnjah navezanosti, ADD itd. Odeja pomaga ustvariti občutek varnosti, saj je to tisto, kar takšni otroci potrebujejo. Lahko pa odeje uporabite tudi za sprostitev.

Kje že uspešno uporabljate obtežene odeje? Kje jih še niso uporabili, a vidite velik potencial?

Po izobrazbi sem hipnoterapevtka, poleg tega pa sem specializirana za travmoterapijo. Dva pacienta sem že pokrila z odejo in ju spravila v trans. Bolniki so poročali, da so se hitro prilagodili teži odeje in se jim je zdela prijetna in koristna. Pri hipnozi in terapiji travme (npr. pri psihodinamski terapiji) gre za občutek varnosti. Oba terapevtska pristopa delujeta z notranjimi potrebami. Zaradi teže odeje se po mojem mnenju veliko hitreje zgodi fiziološko in vegetativno umirjanje. Moji pacienti hitreje uravnavajo hitrost dihanja. Posledično se veliko hitreje sprostijo in se lahko bolje osredotočijo na svoje notranje potrebe.

Vaš sklep z osebnega in zdravstvenega vidika

Moj sklep je vsekakor, da lahko obtežene odeje uravnavajo avtonomni živčni sistem, njihovo težo pa lahko uporabnik doživi kot užitek. Bolniki, ki so podvrženi anksioznosti ali travmi, bodo lažje zaspali, ker dobijo občutek objemanja, kar lahko pozitivno vpliva na higieno spanja. Bolniki, ki se bojijo zaspati, imajo lahko občutek, da jih ‘objemajo’. Otroci, ki imajo težave s spanjem in slabo kakovost spanja, se lahko počutijo, kot da so se ponovno naučili spati. In po mojem mnenju klinična diagnoza za indikacijo za terapevtsko odejo ni potrebna. Nujno je, da z njo delamo preventivno!

PREVERITE ODDEJE
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaVrnitev v trgovino
      Izračunaj pošiljanje